10 paź 2016

Sos karmelowy


Kto nie kocha sosu karmelowego?! Chyba większość z nas go ubóstwia. Tak, tak wiem jest nie zdrowy, taka ilość białego cukru nie jest zdrowa. Ale ustalmy coś! To nie jest coś co jemy codziennie słoikami, tylko jest dodatkiem do kawy, ciastka czy deseru.

Składniki:
  • 220 g cukru (1 szklanka)
  • 1/4 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 180 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • duża szczypta soli morskiej,

W małym garnuszku z grubszym dnem umieszczamy cukier i wodę. Mieszamy.

Ustawiamy moc palnika na najwyższą. Garnuszek umieszczamy na palniku, pod żadnym pozorem nie ruszamy garnuszka. Kolor karmelu powinien być bursztynowo - złoty. Gdy sos uzyska już taki kolor natychmiast ściągamy z palnika bo po prostu możemy go spalić a to zepsuje cały smak i zapach sosu. 
Dodajemy masło i śmietanę kremówkę, mieszamy do rozpuszczenia (uwaga - reakcja będzie bardzo gwałtowna). Wracamy na palnik i gotujemy na małej mocy palnika przez około 1 minutę, mieszając. Dodajemy sól morską i mieszamy drewnianą łyżką. 

Przelewamy do słoiczka i wkładamy lodówki. Możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Wyjąć z lodówki na 1 godzinę przez użyciem.

Z przepisu otrzymacie około 350 ml sosu karmelowego.
 Smacznego :)



Całusy :*


1 komentarz:

  1. Zjadłbym...:/ Może jako cheat meal w nd.....:/ Ostatnio staram się zdrowo z www.kcalmar.com Polecam, może zainspirują....:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...