Myślałam, że taka sytuacja się raczej nie powtórzy aż tak szybko a jednak. Ciasto marchewkowe (klik) ma już swojego zamiennika. Jest nim - CIASTO DYNIOWE. Nie bez przyczyny nazywa się "Pumpkin Dream Cake". Jest cudowne, wilgotne a idealnie dopasowany krem bosko współgra z całością. Idealne ciasto na zimne jesienne wieczory przy kominku i kawie.
Składniki:
*ja zrobiłam 2 blaty w tortownicy 26cm, natomiast można zrobić 3 blaty w 20cm
- 350 g mąki pszennej,
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 150 g masła, w temperaturze pokojowej,
- 280 g ksylitolu,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- 3 duże jajka,
- 430 g puree z dyni*
- 60 ml oleju lnianego,
- 250 ml mleka,
* przepis na domowe puree z dyni
W niedużej misce umieszczamy mąkę, sodę i sól. Wszystko mieszamy i odstawiamy na bok.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka jedno po drugim i mieszamy w misie miksera. Do tego dodajemy puree, olej, wanilię i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suche składniki na przemian z mlekiem. Łatwiej będzie nam wymieszać.
Wlewamy do wysmarowanej tortownicy.
Pieczemy w 160°C przez 1.5-2 h (do suchego patyczka).
Składniki na krem:
- 350 g serka Philadelphia,
- 150 g masła w temperaturze pokojowej,
- 3 łyżki syropu klonowego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 300 g cukru pudru,
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misie miksera na puszysty krem.
Wykonanie:
Ostudzone ciasto kroimy na 2-3 blaty (zależy od tortownicy). Przekładamy kremem.
wersja 1: nakładamy krem tylko pomiędzy blaty i na wierzch
wersja 2: możemy nałożyć krem pomiędzy blaty + wysmarować ciasto dookoła.
Na wierzchu możemy posypać pestkami dyni.
wygląda naprawdę fajnie :) nie jadłam nigdy takiego ciasta ale musze chyba spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Jest przepyszne <3
Usuń