3 paź 2016

Pumpkin Dream Cake 🎃


Myślałam, że taka sytuacja się raczej nie powtórzy aż tak szybko a jednak. Ciasto marchewkowe (klik) ma już swojego zamiennika. Jest nim - CIASTO DYNIOWE. Nie bez przyczyny nazywa się "Pumpkin Dream Cake". Jest cudowne, wilgotne a idealnie dopasowany krem bosko współgra z całością. Idealne ciasto na zimne jesienne wieczory przy kominku i kawie. 


Składniki:
*ja zrobiłam 2 blaty w tortownicy 26cm, natomiast można zrobić 3 blaty w 20cm

  • 350 g mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej,
  • 280 g ksylitolu,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 3 duże jajka,
  • 430 g puree z dyni*
  • 60 ml oleju lnianego,
  • 250 ml mleka,
* przepis na domowe puree z dyni

W niedużej misce umieszczamy mąkę, sodę i sól. Wszystko mieszamy i odstawiamy na bok.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka jedno po drugim i mieszamy w misie miksera. Do tego dodajemy puree, olej, wanilię i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suche składniki na przemian z mlekiem. Łatwiej będzie nam wymieszać.
Wlewamy do wysmarowanej tortownicy.
Pieczemy w 160°C przez 1.5-2 h (do suchego patyczka).

Składniki na krem:
  • 350 g serka Philadelphia, 
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 300 g cukru pudru,
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misie miksera na puszysty krem.

Wykonanie:

Ostudzone ciasto kroimy na 2-3 blaty (zależy od tortownicy). Przekładamy kremem. 
wersja 1: nakładamy krem tylko pomiędzy blaty i na wierzch
wersja 2: możemy nałożyć krem pomiędzy blaty + wysmarować ciasto dookoła.

Na wierzchu możemy posypać pestkami dyni.

Smacznego :)



Całusy :*


2 komentarze:

  1. wygląda naprawdę fajnie :) nie jadłam nigdy takiego ciasta ale musze chyba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...