Składniki:
Kruchy spód:
- 160 g mąki pszennej,
- 30 g kakao,
- 60 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 100 g zimnego masła (prosto z lodówki),
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i ucieramy końcówką do wyrabiania ciast kruchy/ucieranych.
Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą.Wkładamy na 30 minut do lodówki, dla dobrego schłodzenia.
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na nie dość cienką warstwę. Wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Nakuwamy spód i na wierzch wkładamy papier do pieczenia a na to kulki ceramiczne lub groch. Z takim obciążeniem pieczemy w 190°C przez 10 minut. Następnie ściągamy obciążenie i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
Upieczony spód odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie możemy zabrać się za krem.
Krem:
- 300 ml mleka
- 3 żółtka,
- 75 g cukru,
- 20 g mąki pszennej,
- 20 g skrobi ziemniaczanej,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka wanilii,
Ponad to:
- listki mięty,
- owoce leśne (maliny, czerwona porzeczka, j
eżyny),
W dużym garnku zagotowujemy mleko. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Cukier ucieramy z żółtkami do białości, wsypujemy mąki i dalej zmiksujemy, aż do uzyskania gładkiej pasty.
Pastę wlewamy do ugotowanego mleka i mieszamy do rozpuszczenia grudek. Wstawiamy na palnik (średnia moc) i gotujemy, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania, gotujemy około 1 min, mieszając aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika i wlewamy ekstrakt z wanilii. Do gorącego kremu dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia.
Jeszcze ciepły krem przelewamy na wystudzony spód od tarty. Na ciepły krem układamy osuszone owoce. Dekorujemy listkami mięty.
Smacznego :)
Wyczuwam, że to musi być pyszniutkie! :) Pozdrawiam! sznuraskowo.blogspot.com
OdpowiedzUsuńOj jest i to bardzo pyszne ! Na pewno zajrzę na bloga :)
Usuńo matuchno jak te owoce pięknie wyglądają :) kusi :)
OdpowiedzUsuńhaha <3 ma kusić ^^
Usuń