Banoffee to jedna z moich miłości od pierwszego wejrzenia w kategorii wypieków i słodyczy. Pisząc ten przepis cały czas zastanawiam się gdzie pierwszy raz tego spróbowałam, ale wiem jedno! Odkąd tylko to spróbowałam każdego dnia o tym myślę.
Moja wersja to kruchy spód do tarty, kajmak, banany i bita śmietaną posypana startą mleczną czekoladą. Cudowne połączenie kajmaku i bananów jest chyba najlepszym co jest w tym cieście. A sam przepis jest banalnie prosty!
Banoffee:
Kruchy spód:
- 100 g cukru pudru,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 szczypty soli,
- 3 żółtka jaj,
- 150 g zimnego masła,
Ponad to:
- 1 puszka kajmaku gotowego lub mleka skondensowanego do ugotowania,
- 3-4 banany (zależy jaka wielkość, u mnie średnie 4),
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 kostki mlecznej czekolady
Kruchy spód robimy tak jak zwykle. Do misy miksera najpierw wrzucamy wszystkie suche składniki, mieszamy i dodajemy masło i żółtka jaj. Wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie nam gładka, zwarta kula ciasta. Gotowe ciasto formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut.
Wykładamy ciasto do posmarowanej masłem tortownicy lub formy na tartę. Spód nakłuwamy widelcem i dociążamy grochem lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Pieczemy 20-25 minut w 200°C. Mniej więcej po 15 minutach ściągamy dociążenie i pieczemy dalej.
Upieczony spód odkładamy do ostudzenia.
Po tym czasie smarujemy kajmakiem, następnie układamy banany w plasterkach. Na wierzchu kładziemy ubitą śmietanę. Wierzch można posypać startą mleczną czekoladą.
Smacznego :)
A jaka średnica tortownicy lub formy na tartę
OdpowiedzUsuńMoja forma na tartę ma średnicę 25 cm :0
UsuńDzięki ��
OdpowiedzUsuńCóż za rozpusta <3! Musi smakować genialnie ;) Przepis zapisany w zakładkach, na pewno zrobię ^^
OdpowiedzUsuń