Hej Kochani :) Dzisiaj mamy coś zdrowego i fit. Pamiętacie mój pierwszy przepis - ciasteczka owsiane?! Dzisiaj zagoszczą znowu ale całkowicie w ulepszonej wersji, więcej zbóż, bakalie i troszkę więcej słodkich składników, czyli czekolada i miód. Myślę, że to jedna z najlepszych form zdrowego jedzenia dla osób, które jednak w swojej codziennej diecie muszą znaleźć miejsce na coś słodkiego, mniejsza w jakiej postaci. Ciasteczka są zdrowe, nie zapychające ale mają troszkę słodyczy. Są idealne na wynos co w dzisiejszym szybkim trybie życia dobrze się sprawdza. To co zaczynamy, nie ma co gadać :)
Składniki ( ok. 20 sztuk, zależy od nas samych):
- 110 g masła,
- 1 czubata łyżka miodu,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 65 g brązowego cukru,
- 110 g mąki pszennej,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- 3 łyżki pestek z dyni,
- duża garść suszonej żurawiny,
- 3 łyżki siekanych migdałów,
- 50 g gorzkiej czekolady (posiekana),
UWAGA! : Po wyciągnięciu ciasteczka mogą być wilgotne i będą się rozwalać, więc trzeba odczekać chwilkę aż stwardnieją.
Ciasteczka pyszne i bardzo nam smakowały. Czy zamiast czekolady można dodać kakao. W jakiej ilości najlepiej?
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowały :) Pewnie że można, 2 łyżeczki lub więcej zależy jaki chcesz uzyskać kolor ciasteczek i smak. Tak naprawdę w pewnym sensie musisz próbować :)
Usuń