21 kwi 2015

Ciasteczk z czekoladą i miodem


Hej Kochani :) Dzisiaj mamy coś zdrowego i fit. Pamiętacie mój pierwszy przepis - ciasteczka owsiane?! Dzisiaj zagoszczą znowu ale całkowicie w ulepszonej wersji, więcej zbóż, bakalie i troszkę więcej słodkich składników, czyli czekolada i miód. Myślę, że to jedna z najlepszych form zdrowego jedzenia dla osób, które jednak w swojej codziennej diecie muszą znaleźć miejsce na coś słodkiego, mniejsza w jakiej postaci. Ciasteczka są zdrowe, nie zapychające ale mają troszkę słodyczy. Są idealne na wynos co w dzisiejszym szybkim trybie życia dobrze się sprawdza. To co zaczynamy, nie ma co gadać :)


Składniki ( ok. 20 sztuk, zależy od nas samych):

  • 110 g masła,
  • 1 czubata łyżka miodu, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 65 g brązowego cukru,
  • 110 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki pestek z dyni,
  • duża garść suszonej żurawiny,
  • 3 łyżki siekanych migdałów,
  • 50 g gorzkiej czekolady (posiekana),

W rondlu roztapiamy masło z miodem, cynamonem i cukrem na gładką masę i odkładamy do ostudzenia ale nie do zimna. W misce umieszczamy wszystkie składniki i mieszamy ze sobą a następnie dosypujemy do maślanej masy. Ciastka formujemy w małe kulki i na blasze płaszczymy na placki (wielkość zależy od nas). Ciasteczka pieczemy w 170°C przez 15-17 minut.
UWAGA! : Po wyciągnięciu ciasteczka mogą być wilgotne i będą się rozwalać, więc trzeba odczekać chwilkę aż stwardnieją. 

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Ciasteczka pyszne i bardzo nam smakowały. Czy zamiast czekolady można dodać kakao. W jakiej ilości najlepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowały :) Pewnie że można, 2 łyżeczki lub więcej zależy jaki chcesz uzyskać kolor ciasteczek i smak. Tak naprawdę w pewnym sensie musisz próbować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...