Mam dla was dzisiaj przepis na kultowy, włoski deser, który już gościł na moim blogu w postaci pucharka a dziś chcę wam pokazać babeczki - oczywiście mowa o deserze Tiramisu ( tutaj ). Babeczki są proste w robieniu, może więcej czasu schodzi z kremami bo są aż dwa ale mi nakładanie ich sprawiało przyjemność, taka moja chwila relaksu. Jak to w tiramisu musi być czuć kawę, a babeczki są o smaku kawowo-waniliowym. To co zabieramy się do pracy, żeby zdążyć.
Składniki na babeczki (20-26 sztuk):
- 330 g mąki pszennej,
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 350 g cukru białego,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 4 białka jaj,
- 250 ml mleka,
- 170 g masła w temperaturze pokojowej,
W misie miksera masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. W misce mieszamy mąkę, skrobie, proszek do pieczenia, kawę i odkładamy. W drugiej misce białka, mleko i ekstrakt z wanilii roztrzepujemy rózgą kuchenną. Do cukrowej masy dodajemy na zmianę suche i mokre składniki i miksujemy do idealnie gładkiej masy. Ciasto wlewamy do papilotek i pieczemy w 180°C przez 25 minut.
Składniki na wypełnienie:
- 1 łyżka mocnej kawy + 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 100 g cukru pudru,
- 150 g serka mascarpone,
- 200 ml śmietanki kremówki 30%,
Do zaparzonej kawy dodajemy ekstrakt z wanilii i odkładamy do ostudzenia. W misie miksera serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, a na koniec dodajemy śmietankę kremówkę i kawę z wanilią. Na niski obrotach mieszamy cały czas. W wystudzonych babeczkach wycinamy dziurę na środku i wlewamy nadzienie do środka.
Składniki na bitą śmietanę:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- kakao do ozdoby,
Śmietankę ubijamy na sztywno na końcu dodajemy cukier puder i dekorujemy na wierzchu babeczki. Na bitej śmietanie posypujemy dla ozdoby niesłodzonym kakaem, możemy położyć ziarenka kawy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz