10 kwi 2015

Czekoladowy tort brownie z owocami


Wracam ponownie po dłuższej przerwie na blogu, ale nie martwicie się. Przez całą moją blogerską przerwę miałam czas na wymyślenie czegoś nowego, poszukanie inspiracji i pomysłów i o to wracam z głową miliona pomysłów. Mam nadzieję, że szybko nie stracę znowu mobilizacji i wezmę się porządnie za mojego bloga. No to może tyle tego gadania bo nie warto pisać sobie usprawiedliwienia.


Dzisiaj jeden z pierwszych przepisów na torty. Na razie rzadko pojawiają się przepisy z tej kategorii, ponieważ raczej tort pieczemy na specjalną okazję a u mnie tych okazji nie jest bardzo dużo. Tym razem mamy czekoladowe brownie, które dzięki majonezowi staje się zbite i bardzo sycące. Ciasto w środku powinno być czarne, także wygląda śmiesznie.  A na wierzchu, idealny i puszysty mus czekoladowy i dekoracja ze świeżych owoców. U mnie są to truskawki, maliny i jagody ponieważ fajnie wyglądają na ciemnym cieście i dodają fajnego smaku.
Mogę wam szczerze polecić ten torcik bo to czyta poezja smaku :) !

Składniki na ciasto ( tortownica 25 cm) :
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki kakao,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 i 1/3 szklanki brązowego cukru ( jeśli biały cukier dodajemy troszkę więcej),
  • 3/4 szklanki majonezu (zwykły, nie light),
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3 łyżki kawy zbożowej,
Składniki na mus czekoladowy:
  • 250 ml śmietany kremówki 30%,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
Do ozdoby:
  • truskawki,
  • maliny,
  • jagody, 

Kochani, może wydawać się dziwne ale pierwszy raz zaczynamy od kremu w tym przypadku od musu, który musi spędzić przynajmniej 12h w lodówce.
Śmietanę z cukrem pudrem gotujemy a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż do idealnego rozpuszczenia a następnie odkładamy do wystudzenia i do lodówki. Po 12h trzepaczkami ubijamy mus jak śmietankę na bitą śmietanę by był gęsty i ubity.

Czas na ciasto. Mleko doprowadzamy do takiej temperatury żeby kawa zbożowa nam się rozpuściła, następnie odkładamy do ostudzenia. W jednej misce umieszczamy mąkę, kakao, sodę i możemy je wymieszać ale nie jest to bardzo ważne. W drugiej misce roztrzepujemy cukier z majonezem i kawą aż do idealnej,  gładkiej i rzadkiej masy. Do wodnistej części dodajemy produkty suche i dokładnie mieszamy wszystko rózgą kuchenną. Powinna wam powstać jednolita, ciemna i dość gęsta masa. Następnie ciasto wlewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po wystygnięciu ciasto smarujemy musem a na wierzchu układamy owoce w dowolny sposób, można jeszcze przyprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...