7 sie 2015

Babeczki z sosem karmelowym i batonikiem


Przepis na pyszne i słodkie babeczki, do których możecie wrzucić waszego ulubionego batonika. U mnie znalazł się Twix i Snickers. Batonik jest w środku babeczki jak i na jej wierzchu. Dodatkowo sos karmelowy, który dodaje jeszcze większej słodyczy.

Są ulubionymi babeczkami mojego chłopaka, który dzielnie je dekorował i ulepszał. 

Składniki na babeczkę (ok. 12 szt.):
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 duże jajko,
  • 150 ml mleka,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 100 g swojego ulubionego batonika posiekanego na kawałki,
W dużej misce roztrzepujemy jajko z mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Następnie dodajemy sól, proszek, cukier i mąkę. Wszystko dokładnie łączymy. Na koniec wrzucamy batonika i mieszamy widelcem. Ciasto wlewamy do papilotek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 °C. Pieczemy przez 25 minut. 

Składniki na sos karmelowy:
  • 3 łyżki wody,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 25 g masła,
  • 80 ml śmietanki kremówki,
W rondelku gotujemy wodę z cukrem na średnim ogniu, nie mieszając do uzyskania specyficznego złotego koloru i zapachu. Kolor będzie robić się karmelowy. Następnie ściągamy rondelek z palnika i dodajemy masło dokładnie mieszając a następnie śmietankę. UWAGA : przy dodawaniu śmietanki sos zacznie produkować duże bąbelki i będzie pryskać, więc uwaga na ręce. Jeśli jest potrzeba można jeszcze raz leciutko podgrzać. 

Składniki na bitą śmietanę:
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
Bitą śmietanę ubijamy na sztywno i gotowe.

Pamiętajcie, babeczki trzymamy w lodówce.
Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...