Przepis na pyszne i słodkie babeczki, do których możecie wrzucić waszego ulubionego batonika. U mnie znalazł się Twix i Snickers. Batonik jest w środku babeczki jak i na jej wierzchu. Dodatkowo sos karmelowy, który dodaje jeszcze większej słodyczy.
Są ulubionymi babeczkami mojego chłopaka, który dzielnie je dekorował i ulepszał.
Składniki na babeczkę (ok. 12 szt.):
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 duże jajko,
- 150 ml mleka,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka olejku waniliowego,
- szczypta soli,
- 100 g swojego ulubionego batonika posiekanego na kawałki,
W dużej misce roztrzepujemy jajko z mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Następnie dodajemy sól, proszek, cukier i mąkę. Wszystko dokładnie łączymy. Na koniec wrzucamy batonika i mieszamy widelcem. Ciasto wlewamy do papilotek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 °C. Pieczemy przez 25 minut.
Składniki na sos karmelowy:
- 3 łyżki wody,
- 2/3 szklanki cukru,
- 25 g masła,
- 80 ml śmietanki kremówki,
W rondelku gotujemy wodę z cukrem na średnim ogniu, nie mieszając do uzyskania specyficznego złotego koloru i zapachu. Kolor będzie robić się karmelowy. Następnie ściągamy rondelek z palnika i dodajemy masło dokładnie mieszając a następnie śmietankę. UWAGA : przy dodawaniu śmietanki sos zacznie produkować duże bąbelki i będzie pryskać, więc uwaga na ręce. Jeśli jest potrzeba można jeszcze raz leciutko podgrzać.
Składniki na bitą śmietanę:
- 300 ml śmietanki kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
Bitą śmietanę ubijamy na sztywno i gotowe.
Pamiętajcie, babeczki trzymamy w lodówce.
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz