19 lip 2016

Galette z owocami leśnymi


Rustykalna tarta (galette) z owocami leśnymi. Najprostsza forma francuskiej tarty, nie potrzebna nam żadna specjalna forma, wystarczy blacha i papier do pieczenia. Można zrobić ją na słodko lub słono, z różnymi składnikami. Wraz z gałką lodów waniliowych - POEZJA!!!



Składniki na ciasto:

  • 150 g zimnego masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 70 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • 1 duże żółtko,
Składniki na wnętrze:
  • maliny,
  • truskawki,
  • jeżyny,
  • jagoda leśna,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka bułki tartej,
Mąkę, cukier przesiewamy do misy miksera. Dodajemy sól i zimne masła. Mieszamy aż do połączenia a następnie żółtko i wodę. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę i forujemy w kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1h.

Owoce myjemy, wkładamy do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiam na bok by trochę soku się odsączyło.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt okręgu i układamy na papierze do pieczenia. Około 2 cm od brzegu układamy owoce odsączone z soku. Brzegi ciasta zawijamy na wierzch. 
Pieczemy w 200°C przez 30-40 minut.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...