Rustykalna tarta (galette) z owocami leśnymi. Najprostsza forma francuskiej tarty, nie potrzebna nam żadna specjalna forma, wystarczy blacha i papier do pieczenia. Można zrobić ją na słodko lub słono, z różnymi składnikami. Wraz z gałką lodów waniliowych - POEZJA!!!
Składniki na ciasto:
- 150 g zimnego masła,
- 250 g mąki pszennej,
- 70 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 łyżka zimnej wody,
- 1 duże żółtko,
Składniki na wnętrze:
- maliny,
- truskawki,
- jeżyny,
- jagoda leśna,
- 4 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżka bułki tartej,
Mąkę, cukier przesiewamy do misy miksera. Dodajemy sól i zimne masła. Mieszamy aż do połączenia a następnie żółtko i wodę. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę i forujemy w kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1h.
Owoce myjemy, wkładamy do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiam na bok by trochę soku się odsączyło.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt okręgu i układamy na papierze do pieczenia. Około 2 cm od brzegu układamy owoce odsączone z soku. Brzegi ciasta zawijamy na wierzch.
Pieczemy w 200°C przez 30-40 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz