WIELKI COME BACK !!!
Witam Wszystkich ! Wróciłam !!! Tęsknił ktoś?!
Chyba już na dobre tutaj zostanę, nie było mnie długo ale jestem. Przychodzę do was z nowym przepisem. Baardzo słodki, dobry na przywitanie. Zapraszam wszystkich nowych i starych bywalców bloga.
A przed wami tarta ... za to nie byle jaka bo z ultra słodkim dulche de leche i snickersem/twixem kto co woli.
Szybka bo bez pieczenia.
Słodka jak Słodka Kuchareczka.
Po prostu PYYYCHOTKA !
Potrzebujesz:
- 220 g ciasteczek HIT - czekoladowe z waniliowym nadzieniem,
- 70 g masła, temperatura pokojowa,
- 60 g mlecznej czekolady,
- 100 g białej czekolady,
- 1 puszka dulche de leche (pol. kajmak),
- 250 g serka mascarpone,
- 3 batony snickers/twix (60 g każdy),
- 250 ml kremówki 30%,
Ciasteczka, masło i pokrojoną na kawałki czekoladę wrzucamy do malaksera i mielimy na puszysty piaseczek. Formę do tarty lub tortownice ok. 25 cm smarujemy masłem. Gotowy spód wsypujemy do formy i ugniatamy szklanką na równo. Spód wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas zrobienia kremu.
Krem:
Serek mascarpone i ok. 300 g kajmaku wkładamy do misy miksera i ucieramy na gładką, jednolitą masę. W tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i zostawiamy do ostudzenia. Do gładkiej masy dodajemy czekoladę i miksujemy. Następnie 2 batony kroimy w 2mm kostkę lub paski i dodajemy do kremu. Wszystko dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy na spód i wkładamy do lodówki na 4h do zastygnięcia.
Na wierzch ubijamy bitą śmietanę (bez cukru). Gotową rozkładamy, kroimy pozostałe batony na paseczki i układamy. Z resztki kajmaku możemy zrobić "sos" karmelowy na wierzch.
Wystarczy chwilkę go rozpuścić.
Lub dla chętnych: SOS KARMELOWY !
Jeśli jeszcze nie wiesz, Słodka Kuchareczka jest też na Instagramie. Naciśnij ikonkę a od razu cię tam zaprowadzi.
Wygląda niesamowicie dobrze! I jestem pewna, że równie dobrze smakuje! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się! Bardzo miło :)
Usuń