9 mar 2018

Japońskie ciasto z jabłkami


Mam nadzieję, że wszyscy są już w końcu zadowoleni z wiosny, która w końcu przyszła. Ja jestem zakochana, słońce daje dużego kopa w tyłek do pracy. Dzisiaj mam dla Was coś innego, dziwnego, nadzwyczajnego ale super pysznego. 
Przedstawiam wam japońskie ciasto z jablkami, można by powiedzieć, że to taka japońska wersja "apple pie" z Ameryki. Pyszne, słodkie, ma coś z zakalca, ale to dzięki temu jest takie dobre. Na dodatek sos karmelowy ... Musicie tego spróbować! 

Japońskie APPLE PIE:

  • 3 jabłka średniej wielkości,
  • 2 jajka,
  • 70 g cukru/ksylitolu,
  • 100 ml mleka krowiego lub roślinnego, 
  • 20 g rozpuszczonego masła,
  • 80 g mąki,
  • płatki migdałów,
Na sam początek myjemy i obieramy ze skórki jabłka. Tak gotowe przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda z pestkami i kroimy na 2mm grubości księżyce (plastry). Gotowe jabłka odkładamy na bok.
Do dużej miski wsypujemy cukier, jajka, mleko, rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mąkę. Do tak przygotowanego ciasta wrzucamy nasze jabłka w plasterkach i mieszamy. 
Do podłużnej, nie dużej foremki wyłożonej papierem wlewamy napierw jabłka, równo układamy. Resztę płynu z miski rozlewamy równo po foremce. Na wierzchu posypujemy płatkami migdałów. 
Pieczemy w 170°C przez 30-45 minut


SOS KARMELOWY:
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 20 g masła,
  • 60 g cukru,
Cukier i masło umieszczamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu aż do złotego koloru. Następnie delikatnie wlewamy śmietankę. UWAGA! Będzie pryskać i bulgotać. 
Gotowym sosem polewamy ciasto po wierzchu i gotowe! 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...